Jeg ELSKER at blive 40

Min klumme fra Jyllands Posten VIVA d. 15/1-12

I morgen bliver jeg 40 år. For nogle føles den dag nærmest som en katastrofe. Man kigger sig i spejlet og ser fortvivlet på rynkerne der ikke længere kan skjules. Og på de grå hår – hvis man da ikke har farvet dem væk så ingen (især en selv) opdager dem. Og man tænker over alt det man ikke synes man har nået endnu. GYS! Men ikke her. Jeg synes det at blive 40 er det cooleste i hele verden!

Jeg har hele mit liv haft en alderskrise. Vel at mærke den modsatte alderskrise af de fleste andre. Jeg har nemlig aldrig kunnet vente på at blive ”gammel nok”. Uden at jeg dog har vidst hvad jeg ventede på at blive gammel nok til. Jeg har bare altid følt mig ”alt for ung”. Og det har ikke hjulpet (måske er det endda fordi) at folk altid har troet jeg var 10 år yngre end jeg var. Okay, da jeg var 20, troede folk dog ikke jeg var 10, men lige der var 5 år yngre også rigeligt til at gøre mig frustreret.

Jeg har derfor aldrig taget det som en kompliment når folk har udbrudt ”guuuuuuud, jeg troede kun du var …” – tværtimod. Jeg hadede det! Jeg følte ikke at folk tog mig alvorligt hvis de kun troede jeg var 20, når jeg faktisk var 30. Det føltes som at blive forvekslet med et barn. Jeg har oplevet at tale med jævnaldrende om noget der f.eks. skete i 80’erne og så få bemærkningen ”men det er du jo alt for ung til at kunne huske”, og det føltes bare så dumt.

Det var først da jeg blev 35, jeg fik det godt med min alder. Det var ligesom om at nu var jeg blevet gammel nok (jeg ved stadig ikke til hvad), og så gjorde det ikke længere noget hvad folk troede. Jeg synes stadig ikke det er nogen særlig kompliment, og jeg bliver ikke smigret når folk nu tror jeg er 30, men jeg kan da i det mindste more mig over det nu. Især over at nogle tager det som en selvfølge at man gerne vil være yngre end man er. For det vil jeg altså ikke.

Her op til min 40 års fødselsdag har det ikke skortet på bemærkninger når jeg har nævnt at dagen nærmede sig, a la ”du mener vel at du bliver 30?” – blink blink. Og jeg har stolt svaret: ”Nej, jeg mener 40 – og jeg glæder mig!”

Ud over det med udseendet, så er jeg også bare så enormt nysgerrig efter hvad hvert årti bringer. Mine 30’ere har været sindssygt udviklende og spændende, og det bliver da vildt at se hvad mine 40’ere bringer. Jeg synes jo næsten ikke det kan blive bedre, men folk i 40’erne fortæller mig at det bliver det. Så der kan da ikke være noget at være ked af?

Sjovt nok har jeg aldrig gjort mig nogen forestilling om 40’erne. 20’erne gik med at bygge det liv op som jeg var overbevist om jeg skulle have. Dengang var jeg helt sikker på at når man blev 30, så var alt på plads. Man havde job, hus, mand og børn, og det for resten af livet. Jeg havde ingen anelse om at det nærmere var omkring de 30 alt blev kaos – i hvert fald i mit liv. Men 40’erne har jeg altså aldrig forholdt mig til på den måde. Jeg aner ikke hvad jeg kan vente mig af dem.

Er det der jeg pludselig finder meningen med livet – altså en helt anden en den jeg tror jeg har fundet? Er det der jeg pludselig får lyst til at flytte i økologisk kollektiv? Er det der jeg går i panik over at jeg aldrig fik børn, og pludselig får rigtig travlt med at få dem fordi det nu er sidste udkald? Er det nu sex for alvor bliver fantastisk (det har jeg faktisk hørt, og det gør jo ikke glæden ved at fylde 40 mindre). Eller er det nu jeg falder helt til ro og alting faktisk bliver en smule kedeligt? Jeg aner det ikke, og egentlig er det jo også noget jeg selv bestemmer, i et vist omfang. Men en ting er helt sikker: Med årene kommer livserfaringen, og det er den jeg har længtes efter siden jeg var barn, så jeg suger den til mig alt hvad jeg kan, og jubler hver gang jeg kan konstatere at jeg har fået et år mere af den. Og som min mor plejer at sige: ”Det er godt at blive ældre – bare tænk på alternativet!”

Jeg smiler når du deler 🙂
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook

33 thoughts on “Jeg ELSKER at blive 40

 1. Jamen tillykke med endnu et rundt tal 🙂 jeg selv er faktisk holdt op med at tænke på hvor gammel/ung jeg er, det er jo blot et tal baseret på en fødselsattest som man hverken kan gøre fra eller til. Man er præcis så gammel som man selv gør sig til 🙂

 2. Stort tillykke.

  Oxkjær har sagt det: alder er blot et tal. Selv har jeg været så heldig at se “gammel nok” ud som ung, og senere hen typisk yngre end min faktiske alder. Og det tillader jeg mig at nyde. Men det er indefra, glæden kommer. Og livserfaring er et aktiv. I øvrigt mener jeg, at de “hele” årtier ikke behøver give nær den mening, vi tit antager: det er mere relevant at tale om årtierne 15-24, 25-34, 35-44 osv. Men uanset hvad, så nyd de kommende år, og som du selv er inde på: udviklingen bestemmer du i høj grad selv.

  Bedste hilsen fra Jens

 3. Tillykke med fødselsdagen! At gå ind i 40’erne er fantastisk. Det er her tiden kommer til at nyde livet. 20’erne og 30’erne forsvandt med uddannelse, job, etablering og familielokomotivet for fuld damp. En tæt kalender med al fokus på børn, hjem, venner, familie, job osv.

  40’erne er tiden kommet til én selv. Veletableret med livserfaring, går det op for en, at alt går let. Jeg er 46 og har først de sidste 6 år lært, at prioritere mig selv. Erhvervsmæssigt gør erfaring, at det meste går let. Børnene er blevet store, selvkørende, trives godt og kræver slet ikke den samme tid mere. Det økonomiske råderum er langt bedre end tidligere og giver mange muligheder. De fleste venner og kollegaer tænker det sammen og har også fået mere tid til sig selv.

  Først nu forstår jeg, hvorfor mange bliver skilt omkring de 40. Familielokomotivet mister dampen. Begge får mere tid. Vi havde begge lyst til at prøve noget andet efter 20 år sammen og blev skilt.
  Den rigtige beslutning på det rigtige tidspunkt, selv om meget er blevet anderledes.

  40’erne er tid til fordybelse, oplevelser og tid at gøre noget godt for hinanden i et forhold. Udvikle sig sammen, uden fastlåste mønstre og fordomme. Det er rigtig dejligt. Sex i 40’erne er anderledes. Fokus er rettet mod nydelse, frem for lidt fastlåst rutiner og vaner. Erfaring og fokus på hinanden gør det til en vidunderlig oplevelse.
  Både min kæreste og jeg, er enige om, at sex har aldrig været så skønt som nu.

  Glæd dig! 40’erne er en skøn alder! 🙂

 4. Tillykke med dagen, Anja. 🙂
  Du bærer alderen smukt, og da jeg selv snart (april 2013) bliver ramt af samme tal, så var din klumme yderst inspirerende. Takker, og god aften. 🙂

 5. Dejligt at høre fra en person der tænker frit og for mig som mand er det fedt at høre fra en kvinde som kigger på 30´erne og ryster på hovedet. Vi er jo for fanden bare mennesker og vi kører det her løb som vi vil. Jeg er 33 og har ikke en skide travlt med hverken børn eller kariere, jeg prøver bare at finde en vej som er ok med mig. Lad os for pokker finde en mening med at være her før vi propper tilværelsen ned i nogle små uskyldige skabninger.

 6. Undskyld, men hvor skriver du i grunden godt 🙂 faldt lige over din blog, og nåede at læse hele indlægget om at blive 40 🙂 Tillykke med dagen forleden.

 7. Stort tillykke med de 28 og en helvedes masse måneder 😉 Det er rart at vide at man stadig kan se så godt ud når man bliver 40 (om ét år, suk!)

  Hilsen Maria (advokat)

 8. Hej Anja – lidt sent, men til lykke alligevel. 😀

  Jeg blev 40 sidste år og jeg har altid haft det lige som dig; jeg har altid glædet mig til at blive ældre. Mit liv var vist lidt rodet da jeg var 30. Og det var endnu værre da jeg var 25. Og jeg kan slet ikke holde ud at tænke på, hvordan jeg levede da jeg var 20……..

  Livet bliver nemmere og nemmere. Eller måske er det mere korrekt at sige, at jeg bliver bedre og bedre til at være mig selv. Alting bliver bare bedre og bedre. Derfor er jeg dybt taknemmelig for, at jeg endelig er blevet 40. Og jeg er overhovedet ikke bange for at blive 50. 😀

 9. Du ligner en i slutningen af tyverne, så du har absolut kun grund til at glæde dig over fødselsdagen! Jeg fejrede min 40 års dag med en rejse til Rom og Toscana i Italien. Nice 🙂
  kh
  Emma

 10. Hjertelig tillykke med dagen 🙂 Selvom det er lidt tid siden

  Når jeg læser indlæg som dine så bliver jeg en smule nervøs – skal jeg frygte de 40 år kommer en dag? Men hver gang (heldigvis!) bliver jeg overrasket over at folk tackler det så pænt. Mon ‘alderdom’ er så farligt igen?

 11. Hjertelig tillykke med dagen 🙂 Selvom det er lidt tid siden

  Når jeg læser indlæg som dine så bliver jeg en smule nervøs – skal jeg frygte de 40 år kommer en dag? Men hver gang (heldigvis!) bliver jeg overrasket over at folk tackler det så pænt. Mon ‘alderdom’ er så farligt igen?

 12. Hjertelig tillykke med dagen 🙂 Selvom det er lidt tid siden

  Når jeg læser indlæg som dine så bliver jeg en smule nervøs – skal jeg frygte de 40 år kommer en dag? Men hver gang (heldigvis!) bliver jeg overrasket over at folk tackler det så pænt. Mon ‘alderdom’ er så farligt igen?

 13. Jeg ved ikke, om jeg ligefrem har glædet mig til at blive ældre – men er nok nærmere glad for at jeg ikke er teenager i dag. Selvfølgelig misunder jeg deres energi og evne til at ”oplade” så hurtigt. Og selvfølgelig ville jeg ønske, at jeg bare kunne svømme 25 baner uden at blive forpustet – som da jeg var 18 (er 45 i dag). Men jeg misunder dem ikke deres frustrationer og deres frygt for, hvad andre tænker om dem. Det er lige præcist det, jeg nyder ved min alder i dag. Jeg kan sagtens spille klovn ude på gaden – er ikke bange for at blive til grin – og lige pludselig blive livet meget sjovere. Til lykke med de 40 år.

 14. Jeg nærmer mig de 30, men kun lidt over 1 år tilbage i de glade 20’ere. Ufatteligt, som det bliver mindre skræmmende, jo tættere jeg kommer på. Som 25 årig var jeg nærmest panisk angst for at være halvvejs igennem 20’erne, nu virker 1 år alligevel som rigeligt tid til at nå hvadend det forventes at jeg når inden jeg bliver 30 🙂

 15. Jeg syntes nu, at det var ret fedt i teenageårene, hvor ens hverdag var mindre ”programmeret” – hvor vi stadig havde en masse vilde drømme – vi troede på, at vi kunne blive fodboldstjerner eller sangerinder. OG ungdommens naivitet og troen på, at vi kunne forandre verden – DEN savner jeg sgu’!

 16. Jeg har det helt fint med min alder – nærmer mig de 50. Mens flere af mine kvindelige kolleger lyver om deres alder, er jeg helt åben omkring den. Jeg synes selv (grin bare), at jeg ser ganske godt ud af mine snart 50 år at være. MEN, på de dage, hvor energien mangler, og himlen er lidt grå, ja der ville jeg gerne være teenager igen. 🙂

 17. Jeg fylder 40 om ikke så længe, og jeg har det lige modsat af dig. Jeg har det godt nok ikke særlig godt med at runde det tal kan jeg mærke. 30 var fint nok, men 40 det bliver jeg lidt presset af kan jeg mærke.

 18. Det kommer an på dage – skal vi ikke bare sige det sådan. Hvis vejret er varmt, og solen skinner, og jeg lige har været ude og svømme og vundet kapsvømning imode pigen på 18 – ja, så har jeg det helt fint og er glad og stolt over min alder. Men er det én af disse her regnvejrsdage (som der desværre er flest af), som får mig til at tænke på mit gamle benbrud og min ømme nakke… – ja så ville jeg nok hellere være pigen på 18, selvom hun tabte til kvinden på snart 46.

 19. Jeg er faktisk glad for at høre hvordan du oplever at blive 40.. Jeg syntes det er alt for sjældent at man høre en som accepterer og glæder sig over sin alder. For det meste er folk bare utilfredse og snakker om de unge dage. Men i mine øjne er det jo også utroligt naturligt at blive ældre, og burde nydes 🙂

 20. Artiklen er 5 år gammel, men jeg håber instillingen er den samme idag også! Jeg er lige ramt de 40, så det er inspirerende at læse dit take på forandringen 🙂

 21. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg endte her. Jeg lavede research til en artikel om at kvinder i 40’erne er vilde med bingo….og pludselig var jeg her. Men tak for god læsning anyway 🙂

  “At blive gammel er en dårlig vane, som en travl mand slet ikke har tid til”

  Peter, skribent på Casinolisten.com

 22. Dejligt opfriskende indlæg at finde, når man sidder og Googler omkring alderskrise, når man selv er ved at ramme de 40. Dejlig måde at anskue det på 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.