Vi skal alle tage hensyn – men til hvem?

Wow, er der noget der kan sætte gang i en debat, er det nøgenhed. Jeg postede et link til denne her på Facebook: Nøgenbadere forarger på stranden, og det gav en laaaang række kommentarer (hurra for det – debat er fedt!). Cirka halvdelen fra folk der som jeg ikke kan se noget galt, og da overhovedet ikke noget krænkende, i at folk er nøgne på stranden; den anden halvdel fra folk der godt synes de nøgne mænd kunne tage hensyn til den påklædte familie når nu faren bad dem pænt om det. “Vi skal jo alle tage hensyn.” Jeg synes også vi skal tage hensyn til hinanden, men når vi siger det, mener vi så i virkeligheden ikke altid “jeg synes dem jeg ikke holder med, skal tage hensyn til dem jeg holder med”? 

Nå, jeg kunne da godt høre at det ud fra artiklen kunne lyde som om manden ligefrem havde følt sig truet, og det var da ikke så heldigt. Der stod “Pludselig står jeg omgivet af ni nøgne mænd, der skælder mig ud, mens min familie ser på. Det er en magtdemonstration uden lige, siger han til sn.dk.” Det lød jo ikke særlig hensynsfuldt, og man kunne vel godt have fundet en løsning for begge parter. Der stod også: “Siden har han filmet en konfrontation med de badende mænd, som han har lagt op på Youtube.” Og den film fandt jeg så i dag. Du kan se den her: Liderbasserne (er ikke online længere) (ja, det har Henrik Paaske altså kaldt den – tidligere i dag havde den titlen “Perverse svin” …)

(OBS! 31/7: Videoen er fjernet derfra nu. Kort fortalt gik den ud på at Henrik gik ud på badebroen med tændt videokamera og filmede de nøgenbadende mænd mens han råbte af dem “I synes ikke det blufærdighedskrænkende at I render rundt her med jeres store hængepikke og hængenosser hvor en 11-årig pige kan se dem?” eller noget i den dur. Og han blev ved. Og ved. Og ved. Med at kommentere deres “hængepikke og hængenosser” og fortælle dem hvor krænkende han syntes det var.)

Og undskyld, lige nu kan jeg faktisk ikke finde ud af om det er okay at dele klippet, for de her mænd er blevet filmet mod deres vilje, men nu vælger jeg at gøre det alligevel, for …

Du. Fucking. Godeste.

Normalt er jeg temmelig diplomatisk og kan se ting fra begge sider, men det her er altså langt hinsides hensyn. Vi skal tage hensyn til hinanden, ja, men hvem er det lige der skal tage hensyn til hvem? Hvis nogen har en vanvittig ide om at det andre gør, er krænkende, skal de så virkelig have ret i det i hensynets hellige navn?

Af samme grund er jeg i øvrigt tilhænger af at kvinder må amme hvor de vil – hvis argumentet imod det er at det krænker andre menneskers blufærdighed at se et nøgent bryst i funktion. Der kan være andre grunde til at det ikke er hensigtsmæssigt – det er ikke så relevant at komme ind på lige her, men trækker man krænkerkortet, skal man eddermame være sikker på at det er en krænkelse der foregår. Jeg mener at der skal et ønske om at fremprovokere en bestemt reaktion til før der kan være tale om krænkelse. Og folk der bader nøgne på stranden eller ammer på en cafe, ønsker faktisk sjældent “at blive set” – præcis som folk i badetøj og folk uden et spædbarn på armen.

Jeg har før skrevet en klumme hvor jeg undrede mig over forskelsbehandlingen af mænd og kvinder når det gælder bare ben, og heller ikke i denne sag kan jeg undgå at tænke over om Henrik Paaske mon havde angrebet 9 nøgenbadende kvinder på samme måde? Desværre anses nøgne mænd ofte for at have suspekte bagtanker med deres nøgenhed. Det er eddermame trist!

Apropos det …

Cirka samtidigt med at jeg linkede til den nævtne artikel, så jeg en anden skrive på Facebook at hun syntes børn skulle have bukser på på stranden – for deres egen skyld. Og en del var enige. “Der er jo syge mennesker derude”, og som en skrev: “trist at den mest naturlige ting kan ødelægges af syge mennesker!!”

Men “den mest naturlige ting” ødelægges altså ikke af syge mennesker. Den ødelægges af dem der lader angsten for syge mennesker (som der trods alt ikke er ret mange af) ødelægge den. Jeg synes dét er meget mere bekymrende end at et “sygt menneske” skulle se et nøgent barn. Eller at et barn skulle se en nøgen mand. Amalie Lyhne siger det så fint i denne klumme: Stop pædofili-panikken, og jeg elsker den kommentar en har lagt til den: “Pædofilipanikken er blevet helt pervers. Pædofilijægerne kan ikke se et barn uden at tænke på sex.”

Åbenbart kan mange heller ikke se en nøgen mand uden at forestille sig at han ønsker sex med børn. Hvad fanden er det for noget?

Jeg smiler når du deler 🙂
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook

10 thoughts on “Vi skal alle tage hensyn – men til hvem?

 1. Så lige videoen. Hold da helt op et fjols. Godt det ikke er min far!
  Jeg synes at videoen i højere grad udstiller hans manglende hensyntagen end de nøgne mænds.
  Kan mændene ikke anmelde ham for at offentliggøre en film med dem uden tilladelse?

 2. Den video bør da uploades så alle kan se hvad sagen handler om. Det er en skam den er blevet fjernet når sagen har så stor betydning for det danske samfund og debatten af vores danske værdier. Syn for sagen!

 3. Giver dig ret i, at der i dag er alt for mange der er paranoide i forhold til alt der har med mænd og børn at gøre – nok også derfor der var et stort publikum og mange penge i at lave en film som; “Jagten”. Ærgeligt videoen er blevet fjernet :/rnrn//Simon

 4. Undskyld mailadresse, det er mit oldebarn der har lavet den til mig.
  Der absolut intet i vejen at mænd eller kvinder er nøgne på stranden, det er særdeles almindeligt her omkring,og er også lovligt hvis man ikke det for at provokere og det er jo de færreste der gør det.
  Jeg tror at sex m.m. har folk tror til at se på et meneske uden tøj på som en der bare udstiller sig selv, eller som blotter, det er jo forkert i langt de fleste situtaoner.
  Vi tre ældre kvinder (ca. 70) der når det er godt vejr går en tur i skoven her i Thy og ofte når vi parkerer på rastepladsen for gå en tur, har vi set en mand sidde i en anden bil, og når vi kom tilbage var han væk.
  Men en dag var væk allerede da vi kom.
  Vi drog afsted på vores sædvange tur, og pludselig kunne vi han forude, han går lidt dårligt og var derfor vi indhentede han. Han gik sin tur helt nøgen bortset fra sko. Jeg tror ikke at han så os, da han gik samme vej som os.
  Vi ventede lidt med at gå virede.
  Da vi kom tilbage på rastepladsen sad han på en bænk ved et bord, med tøj på, og fik kaffe.
  Det plejer vi også og spurgte om det var i orden vi også sad der.
  Vi sad og talte med og en af andre fortalte at vi havde set han gå tur nøgen.
  Hans svar var at føle sig dejligt fri når han gjorde, og det var sjældent han mødte nogen og gjorde kun når der ikke var biler på pladsen.
  Næste gang var der igen på pladsen i sin bil, vi sagde han velkommen til at gå sammen med os, nøgen eller ikke.
  Det gjorde han så efter lidt betænkningtid og da vi kom væk fra pladsen klædte han sig af og gik sin vanlige tur sammen med os til vi nærmede os pladsen igen, da tog han tøj på.
  Vi satte os alle fire på bænken og fik kaffe og det nu blevet normalt at vi gøre det to gange om ugen når vejret er til det.

 5. Vi har i Hvidbjerg Plantage i Thy en 65 årig, jeg ved at han er 65, jeg spurgt ham en gang jeg mødte ham. Han går tur helt nøgen, bortset fra sko, i skoven og han gør ikke andet end at gå tur nøgen.
  Hvis stopper ham og spørger om noget, stopper han også og svarer og man kan have en samtale med ham, han er tilsyneladede ikke genert selvom man kan se alt på ham.
  Selv er jeg 19 og jeg så ham første gang sammen med nogle veninder for 3 år siden da vi var ude at træne mountainbike.
  Selvom han er 65 ser hans krop rimelig ud, han er ikke så tyk som rigtig mange yngre mænd er og når man snakker med ham er han stille og rolig og lidt sjov også.
  Jeg synes at det er helt i orden at han går tur nøgen og det er jo også lovligt hvis han ikke gør andet end at gå tur eller sole sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.