Jeg har ikke brugt shampoo i et år

I dag er det præcis et år siden jeg sidst vaskede mit hår med shampoo. Ulækkert, tænker du? Næh, ikke spor. Eller det kan da godt være at nogle synes det,  men hvis du forestiller dig at håret kommer til at se ud som på ham der den ildelugtende mand som ikke ser ud til at have været i bad i årevis, du af og til støder på i s-toget, så må jeg skuffe/glæde dig med at du sandsynligvis ikke ville bemærke noget særligt ved mit hår hvis du så mig. Det kan du se i de videoer jeg har lagt her på bloggen under forløbet, som jeg lige smider ind i rækkefølge under indlægget her. Her er en opsummering af mine erfaringer til dig der evt. kunne tænke dig at prøve det samme – eller bare er nysgerrig.

Overvejelser inden

Jeg holdt op med at bruge shampoo som et forsøg fordi min kæreste ikke har brugt det i mange år, og hans hår er altid helt rent. En tidligere kæreste havde i øvrigt samme erfaringer, så jeg blev nysgerrig eftersom jeg ærlig talt synes det er dumt at bruge noget hvis det ikke er nødvendigt, og hvis man ikke sætter spørgsmålstegn ved de ting man gør, så finder man jo aldrig ud af om der er andre muligheder.

Hvad siger frisøren?

En af mine bekymringer var om jeg ville kunne få min frisør til at klippe mig  hvis mit hår var fedtet i en periode, for som regel følger der jo en grundig hårvask med en klipning. Så noget af det første jeg gjorde, var at gå forbi hende og spørge hvad hun ville sige til at klippe mig fremover mens jeg lavede det her eksperiment. Heldigvis var hun helt med på ideen, også fordi hun jo som frisør var nysgerrig efter at se hvad der ville ske med håret. Hun havde hørt fra andre at der ville gå et år før håret helt havde fundet sin egen balance. Det var nu ikke rigtigt i mit tilfælde. Mit hår har ikke ændret sig siden der var gået omkring 3 mdr., vil jeg tro. Hun har gjort sig den erfaring at håret skal klippes når det er tørt. Når det er vådt, er det for tungt og underligt at klippe i, og det ændrer så meget karakter når det er blevet tørt, at hun ikke kan regne med hvordan frisuren kommer til at se ud. Det kan du altså fortælle din frisør hvis du en dag prøver det.

Hvad med lugten?

Jeg syntes i starten godt jeg kunne lugte at mit hår var fedtet. Måske den første måneds tid. Men jeg fik andre nærtstående personer til at lugt-tjekke , og de fortalte mig at det ikke lugtede grimt eller beskidt – det lugtede bare “af hår”. Altså en naturlig duft som slet ikke var generende, men bare naturlig. Siden har jeg (og andre) ikke  bemærket nogen lugt overhovedet.

Det er en skrøne at hår er selvrensende

Jeg havde læst mig til at “hår er naturligt selvrensende” når man ikke bruger shampoo og hovedbunden efter noget tid har fundet sin egen balance. Tja, jeg må jo sige at det passer i min kærestes tilfælde, men ikke i mit. Så for langhårede er det altså en skrøne (eller også går der altså mere end et år), men for korthårede passer det. Det undrer mig lidt, men måske det er et mysterium der løser sig for mig en dag.

Andre måder at holde håret rent på

Jeg tror kun jeg er stødt på en enkelt (igen en korthåret mand) på nettet der har skrevet om ikke at bruge shampoo, der ligesom jeg ikke bruger andet end vand. Ellers er det almindeligt at man bruger en kombination af bagepulver og æbleeddike.

Man kan tage en flaske (evt. en gammel, tom  shampooflaske) og fylde cirka en spiseskefuld bagepulver i og blande det med ca. 2,5 dl. vand. Så har man sin “shampoo”. Skrub hovedbunden godt med fingrene som når du bruger shampoo – det gælder i øvrigt også hvis du kun bruger vand. Skrubning skal der til (ellers kommer vandet simpelthen ikke helt ind til hårrødderne).

Den “balsam” folk bruger efterfølgende, består af en blanding af æbleeddike og vand – vistnok ca. samme måleforhold som med bagepulveret. Det skulle give den rette ph-værdi for hovedbunden og gøre håret mere blankt og lettere at rede ud.

Jeg brugte bagepulver/eddike de første par gange under eksperimentet, men jeg syntes hurtigt det var irriterende eftersom det faktisk affedtede håret på samme måde som shampoo, og så syntes jeg jo jeg var lige vidt. Og da kæresten, som jo var mit “forbillede”, aldrig havde brugt sådan noget, holdt jeg hurtigt op med det.

En uundværlig ting bruger jeg dog, og det er en hår-børste – altså en gammeldags børste med hår i stedet for plastikpigge – som man kan bruge til at “trække” fedtet ud i håret med så det fordeler sig i stedet for at blive ved rødderne.

Hvad er så resultatet?

Jeg er superglad for ikke at bruge shampoo. Der er et par dage om måneden hvor jeg synes det fedter lidt for meget, men som regel klarer børsten det, og hvis ikke, har jeg væbnet mig med tålmodighed og så er det gået over.

Som du kan se i de sidste par videoer, har jeg eksperimenteret lidt med tørshampoo og en særlig slags jord/mudder (rasul) når det har været slemt (og det sker altså en sjælden gang), og mudderet var absolut det mest overraskende effektive. Når jeg skriver “slemt”, så kan det igen ikke sammenlignes med ham fra s-toget der aldrig går i bad, men det er ganske enkelt en smule synligt ved hårrødderne at det fedter – noget der synsmæssigt svarer til at en shampoobruger ikke har vasket hår i omkring 3 dage. Altså ikke så slemt at man skammer sig, men heller ikke så pænt som man gerne vil have det.

Ud over de korte perioder, kan andre ikke se at jeg ikke bruger shampoo. De kan til gengæld godt mærke det, for håret føles helt anderledes, men hvis de ikke ved at det skyldes et shampoofrit liv, så tror de bare jeg har et eller andet stylingprodukt i – voks el.lign. Det er også den følelse der får mig til at sige at langt hår ikke er “selvrensende”, for sådan føles min kærestes hår ikke. Det har måske også lidt mere struktur end shampoo-rent hår har, men han får ikke de samme fedtede perioder som jeg gør. Nu skal det selvfølgelig også siges at det er 20 år siden han sidst brugte shampoo, så hvem ved om mit også ændrer sig på et tidspunkt. Men jeg tvivler.

Og struktur-følelsen er faktisk også grunden til at det er fedt ikke at bruge shampoo. Jeg er nemlig sådan en der har så glat hår at jeg nærmest ikke engang har kunnet sætte det op fordi spænder og elastikker gled lige ud af det. Så jeg skulle altså fylde en hel masse i det for at give det noget hold, og det syntes jeg var temmelig irriterende. Det problem er løst nu. Jeg har nærmest ikke haft en dårlig hårdag siden jeg holdt op med shampooen. 🙂

Her kan du se de videoer jeg har lavet i løbet af året. Jeg siger de samme ting som jeg har skrevet ovenfor, men der kan du jo se hvordan håret har set ud undervejs. Spørg endelig hvis der er noget jeg har glemt at fortælle.

Dag 1: You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Dag 5: You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Dag 13: You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Dag 22: You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Dag 33: You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Dag 148: You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

9 måneder (før og efter tørshampoo): You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Før, under og efter Rasul (mudder/jord): You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Den sidste video er fra 30. april, og jeg har faktisk lige givet håret en gang mudder i søndags, så ca. 3 mdr. er der altså imellem jeg synes der skal mere til end vand. Og denne gang kunne jeg faktisk godt have undværet, tror jeg. Jeg var bare for doven til at give det den nødvendige omgang med børsten, og erfaringen fra sidst viste at det tager lidt under en uge før håret er “sig selv” igen efter muddervasken – det kan jeg godt leve med. 🙂

Læste du virkelig med så langt? Vildt! 😉

Jeg smiler når du deler 🙂
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook

48 thoughts on “Jeg har ikke brugt shampoo i et år

 1. Hvor tit vasker du dit hår kun i vand ?
  Vil håret stadig været sundt, hvis man vasker det hver dag med vand ?
  Den børste du bruger for at “trækkr” fedtet ud med, er det kun den børste du bruger til dit hår? Og hvor længe tager det at “trække” fedtet ud?
  Du skriver at i de fedtet perioder, bliver du klippet. Er det nødvendigt? Hvor tit sker det at der er en fedtet periode? Og hvor længe vare dine fedtet perioder?
  Håber at få hurtigt svar, da jeg efter at havde læst, og set vidioer måske os vælger at droppe Shampoo og Balsam.

 2. Hej Signe

  Jeg skyller det hver dag, og håret er ret sundt. Jeg bruger også en almindelig børste – den anden er ikke så god at rede det igennem med. Jeg bruger dog faktisk ikke det at børste fedtet ud så meget længere, fordi det irriterede mig at bruge tid på det. Jeg gav nemlig en dag min frisør lov at vaske det med shampoo (vistnok kort tid efter at jeg skrev dette indlæg), og der opdagede jeg at håret bliver “sig selv” igen efter en uges tid, så i stedet for at bruge tid på at børste, vasker jeg det bare rigtigt (evt. bare med Rasul). Jeg synes de fedtede perioder er der et par dage om måneden. Muligvis hænger det sammen med min cyklus, men det kan jeg ikke helt greje.

  Nu hvor jeg har prøvet at vaske det med shampoo efter så lang tid, synes jeg det er sjovt at der går ret mange dage før det fedter. Før ville det have fedtet efter 2 dage uden shampoo – nu går der nok 5-7 stykker. Så i hvert fald er det muligt at trappe kraftigt ned på shampooforbruget hvis man ikke helt vil holde op med det. 🙂

 3. Anja Tak for inspirationen!
  Nu er der gået 4 måneder siden jeg har brugt shampoo.
  Resultatet er at jeg er super super glad for mit hår nu.
  I modsatning til før – hvor mit hår havde været rigtig tørt og kedeligt..

  Nu synes jeg det ser pragtfuldt ud! Mange mange tak for hjemmesiden!

 4. Hey, fin artikel.

  Jeg valgte også at droppe shampooen for cirka et års tid siden (forår 2010). Det var hovedsageligt en kombination af arbejdsløshed + at jeg selv var skeptisk omkring det med selvrensende hår og derfor ville af/bekræfte ‘myten’.. så selv hvis mit hår endte som S-togs bumsen i dit eksempel, skulle andre mennesker i det mindste ikke glo/lugte til det ;p

  Det skal siges, at jeg har langt hår til under skuldrene og derfor ikke startede forsøget som korthåret.

  Jeg vasker det med vand et par gange om ugen og ellers intet. Diverse “Hey, stinker mit hår eller ser det exceptionelt fedtet ud?”-tests har alle været positive – som i “nej, det ser da normalt nok ud”. Disse udsagn har jeg så valgt at stole på.. haha

  Jeg tænker, at det sikkert er forskelligt fra person til person, om hvor heldigt deres shampoo-løse hår udarter sig, men jeg blev i hvert fald overrasket og har selvfølgelig ikke tænkt mig, at benytte mig af shampoo fremover. Måske en omgang bagepulver/eddike shampoo efter en voldsomt smadret festivaloplevelse, men ellers ikke 🙂

 5. hej anja
  jeg er gået igang med at prøve ikke at vaske mit hår med shampo det er nu 3 dag ! da jeg er fra korea er mit hår lidt anderledes end dit jeg har ennormt svært ved at sætte det så det ikke stritter ! mit hår er lidt kraftig jeg kan slet ikke få mit hår til at pænt i nakken, når jeg har vasket mit hår og tørret det kan jeg bare få mit hår til at stå ud til siden ! hvad mener du med at du affedter håret ved at børste ? du skriver til sidst at når du vasker dit hår kan der gå op til 5 til 7 dage før det er fedet vasker du hår igen ? ;):)
  <3 Rikke

 6. Hej Anja

  Nu er det næsten 3 år siden du stoppede med at bruge shampoo. Er du stadig glad for at du stoppede og har du stadig problemer med at håret fedter?

  Bedste hilsner
  Sofie

 7. Super godt indlæg.
  Jeg er fra i dag af holdt op med at bruge shampoo, og jeg er virkelig spændt på, hvordan det kommer til at blive. 😀

 8. Rikke, med børsten mener jeg simpelthen at man med en børste af hår kan trække fedtet ud, eller måske rettere fordele det mere jævnt i håret så det ikke bare sidder i hovedbunden. Men som man kan læse andetsteds er det noget jeg er blevet lidt træt af at bruge tid på, så min procedure er nu at jeg vasker det med rasul ca. en gang om ugen. Det fjerner det fedtede/stride look uden at affedte håret fuldstændigt og gøre det glat og usætteligt som shampoo gør ved mit hår.

  Så ja, Sofie, jeg er stadig glad for det, men går ikke så meget op i det mere og er ikke så hysterisk med at min frisør ikke må vaske det, osv. 😉

  Spændt på at høre hvordan det går, Malene – del endelig dine erfaringer! 😀

 9. Hej Anja
  jeg er blevet meget inspireret af dig, og vil nu også forsøge at få slevrensende hår.
  Kan man godt tage hårkur, hvis kuren ikke rør hovedbunden, eller vil det ødelægge “forsøget” ? 🙂

 10. Hej Maja

  Man kan godt bruge hårkur, men min erfaring er at det ikke rigtig hjælper. Måske fordi det ikke rigtig kan trænge ind (eller lægge sig om hårstråene, eller hvad det nu skal) fordi der ligger det naturlige lag “voks” man ikke længere fjerner med shampoo.

  Men er faktisk selv ved at købe mig en hårkur nu for at prøve, for mit hår er det vildeste tørre hø lige i øjeblikket og vildt elektrisk 😮

  Skriv endelig hvordan det går! 🙂

 11. Sjovt at læse om dine erfaringer med ikke at vaske hår. Tænk at der skulle gå så mange år før jeg checkede nettet ud og skulle læse om dig, Anja, og alle I andre der også har skrevet 🙂

  Jeg har nu i over 5 år kun vasket hår ca hver 3. uge og er rigtig glad for den løsning. I starten trappede jeg ned så der hele tiden blev en til to dage længere imellem vask, men de sidste år har det ligget ret stabilt på hver 3. uge. Jeg er langhåret med krøller og mit hår er tykt. Jeg sørger for at få det børstet igennem morgen og aften, så hovedbunden får både massage og ilt!
  Om sommeren når jeg er meget i solen giver jeg faktisk mit hår lidt olie. Ikke inde ved hovedbunden, men især ved spidserne. Jeg har prøvet både baby olie, massage olie og oliven olie, og de er alle gode. Det hjælper når det nærmer sig hø 🙂

 12. Hvorfor har jeg ikke søgt på dette emne tidligere??? Jeg har et fint, fint “englehår”, som bare ligger fladt ned, og det fedter meget. Jeg må vaske håret hver dag, hvis det skal se bare nogenlunde præsentabelt ud. Ellers ligner mit hår noget, der er smurt med mayonnaise 24 timer efter hårvask… 🙁 Jeg har tit spekuleret på, om ikke al den kemi, jeg putter i håret for at få det til at sidde, mon er en del af problemet, men har ikke haft mod til at droppe shampoo’en. Jeg er inspireret og tror, jeg gør forsøget – den største udfordring bliver, hvordan jeg dækker håret til de første par uger, mens det finder balancen….

 13. Jeg har forsøgt det her eksperiment, da jeg plejede at vaske mit hår hver dag for at undgå at det blev fedtet. Men hvor lang tid bør en tilvændingsperiode vare? Jeg er på dag 51 nu og der er ikke sket nogle forandringer med mit hår overhovedet. Det er stadig fedtet og ulækkert. Jeg har prøvet at vaske det med bagepulver og vand for at fjerne en lille smule fedt, men det skete der ingenting ved, heller ikke selvom jeg gjorde det hver dag i en længere periode. Min hud i ansigtet er hverken fedtet eller tør, så min hovedbund burde vel egentlig også producere en passede mængde talg naturligt, men det ser ikke ud til at virke for mig 🙁 Tror du det er muligt at der er nogle det bare ikke virker for eller skal jeg vente lidt længere?
  Knus Julie

 14. Hej Anja

  Jeg er igang med at prøve at undgå shampoo og balsam. Jeg har så erfaret at jeg kan trække det nogle dage ekstra ved at spraye det med hårspray og tørre med hårtørre for at stivne hårrødderne så det ikke ser så blankt/oliet ud. Men jeg føler lidt at min hovedbund bliver levende, altså at det kribler lidt. Det er måske fordi der lægger sig en hinde på min hovedbund, ved det ikke, men jeg synes ikke det virker behageligt at gå rundt sådan og føle sig lidt “klam”.
  Jeg bestemte mig for at kigge på nettet, og der poppede du med det samme op;) Det er rigtig fine erfaringer du deler ud, og det gør det noget nemmere at tage en beslutning.
  Et par spørgsmål:
  Ville der ske noget ved at undlade shampoo og balsam, men fortsætte brugen af spray og andre hårprodukter som glansolie? Jeg har ikke forsøgt at vaske håret med vand hver dag – måske vil det give bedre resultater, for jeg kan forstå at det er det du har gjort;)
  Jeg har hår magen til dit, glat, fint, men meget hår (mellemlangt)
  og kæmper en del med at få det til at fylde. Når jeg ikke vasker det, klasker det sammen som en fedtet kage omkring mit hoved, så ved ikke helt om det er noget jeg tør fortsætte med:) !
  I morgen eller overmorgen skal jeg klippes helt korthåret. Jeg håber at det vil hjælpe, for da er jeg fri for at redde så meget i det. Mit hår lugter lidt sødt og af fedt…det er vel bare noget man skal vænne sig til;)

  Maria

 15. Endelig noget skandinavisk No-Poo info! 😀 Har på mine ‘gamle dage’ bestemt mig for at stå ved mine grå hår, så er holdt op med at farve håret, efter at have farvet det i over 15 år. Det er en utrolig dejlig følelse!! Nu har jeg også kastet mig på No Poo bølgen, og glæder mig til at se hvordan det går. Begyndte i søndags, så det er ganske nyt. Men for at gøre en lang historie kort, så var det utrolig dejligt at finde din blog, og din grundige erfarings deling vedr. dette. Meget interessant og inspirende, tak! Og i øvrig en interessant blog du har, som jeg glæder mig til at udforske videre! 😉

 16. Hej:) Anja
  bruger du slet ingen ting i håret hverken olier eller balsam eller shampoo?
  hvad når du vasker det, vasker du det så i vand?

 17. hej 🙂 super spændende projekt
  hvad er dit resultat, er det sundt ikke slidt? …..

 18. Hej Majse. Jeg bruger hverken shampoo eller balsam, men derimod noget der hedder rassoul – afrikansk sæbejord (som ikke har spor med sæbe at gøre – det er mudder).

  Og hej Marianne – mit hår virker ikke sundere – nok faktisk lidt mere slidt i spidserne uden plejeprodukter. Til tider siger min frisør at min hovedbund virker lidt tør, men ikke altid. Det er muligvis årstidsbestemt.

 19. Hejsa 🙂 Har været igang med eksperimentet i 2 mdr. nu, men syntes både det virker og ser ret fedtet ud, men det er vel næsten en naturlig del af processen ?

  Har for nogle uger siden, “tørrede” mit hår med lidt shampoo og vasket det ud, på overfladen og det lange hår, hvis jeg gør det oftere, vil det så ødelægge processen på nogen måde?

  Begyndte at stoppe shampoo-bruget af følgende grunde:
  – man kunne spare badetid 🙂
  – man kunne spare penge 🙂
  – håret ville blive overraskende blødt (gør det det?) :0 🙂
  – har man hår-problemer, så burde denne proces hjælpe (?) 🙂

  Har bøvlet med skælv problemer i mange år – vildt belastende! 🙁
  Intet hjalp nok til at stoppe skæl-problem helt, trods for at jeg har et overdrevet forbrug af olie – sunde olier! 🙂 Skælshampoo af forskellige arter, formindskede problemet, men fjernede det aldrig helt 🙁

  Bruger enkelte hårplejede produkter (ikke shampoo lign.), samt får masser af gode olier.
  Pt. går jeg meget med kasket, for at skjule det halv fedtet og skælramte hår.
  Har alm. langt hår, og har ikke fået det klippet inden- eller imens jeg har været shampoo-fri.

  Tænkte på om der måske var nogle yderligere råd til det at være shampoo-fri 🙂 ?

 20. Pingback: SHAMPOOING ‹
 21. Hej derinde!

  Jeg er nu på 26. dage, igang med mit “ingen shampoo”-eksperiment.
  Jeg bruger også bagepulver/Æble eddike, ca. 2 gange om ugen.

  Hvis du endnu ikke har prøvet det, kan jeg varmt anbefale at vaske håret med en æggeblomme pisket op med et lille skvæt vand. Jeg lader det sidde i ca. en halv time inden, jeg vasker det ud – da ægget så OGSÅ bruges som hårmaske. To i én. Smart 😉
  Det kan i hvert fald få dit hår til at blive sundere på ingen tid.

  Tusinde tak for dine videoer! Jeg blev positivt overrasket over, at finde videoer, der var dansk-sprogede – da det er ligesom om det primært har været amerikanere, der har været “no ‘poo” (SHAMpoo).

  – Tine

 22. Fedt at høre om andres erfaringer også – tak fordi I deler! 😀
  Og ja, Tine – jeg savnede selv videoer på dansk dengang, så derfor besluttede jeg selv at lave dem, så det er fedt at du havde glæde af det.

 23. Hej…så var der en artikel i Jyllands Posten her i weekend om hårvask uden shampoo. Og jeg tjekker lidt på nettet og finder dig….og dejlig læsning. I dag vaskede jeg kun håret med vand og lidt natron i vand. Jeg syns nu det kløede som om der var lus bagefter 🙂 men nu er det ok. Mit har er tyndt men masser af hår og så har jeg pagehår. Jeg er spændt på om det vil komme til at fylde lidt mere og jeg ikke skal bruge skum, lak osv. som jeg plejer hver dag. Jeg plejer at vaske hår hver 3. dag og havde ikke tænkt mig at skylle hår hver dag. (det tager da også tid)
  Nu til juli skal håret sættet til stor fest…. og så ville jeg lige spørge om er der nogle styling produkter jeg evt. kan bruge ?
  Med hilsen Ruth

 24. Hej Anja,
  Dit eksperiment er virkelig kommet frem i lyset må man sige 😉 – virkelig interessant..
  Måske har jeg overset det i teksten, men bruger du ingen stylingprodukter..??
  Det gør jeg, og jeg tænker om man virkelig kan skylle det ud ved blot at bruge vand, eller skal man holde på med stylingsprodukter..??
  Håber at høre fra dig, da jeg er meget interesseret i at afprøve no-poo 😉
  Mange hilsner fra Vibeke

 25. Det første år hvor jeg eksperimenterede, brugte jeg slet ingen produkter i håret, og det var heller ikke spor nødvendigt. Håret får nemlig samme struktur når man har voks i. Mit gjorde, i hvert fald. Måske er der forskel.

  Nu vasker jeg som nævnt indimellem med rasul (ikke den rasulshampoo de har i helsekostbutikker, for der er sæbe i, men pulver jeg rører op med vand så det bliver til mudder). Nogle dage gnubber jeg bare lige hovedbunden med det (f.eks. omkring menstruation kan det godt fedte meget, og det gider jeg ikke mere), andre dage får jeg lyst til at give hele håret en omgang – og på netop de dage, bruger jeg noget i det for at opveje at det lige et par dage bliver “lidt for glat” efter min smag. Så kan jeg f.eks. kramme lidt voks i det. De øvrige dage bruger jeg ikke noget. Jeg synes produkter fint bliver skyllet ud med rent vand.

 26. Hejsa er lige startet med nopoo og er virkelig spændt på hvordan håret bliver. Men jeg er altså ikke klar ril at droppe at farve mit hår. Kan man stadig det selv om man ikke vil bruge shampo?

 27. Hej Liselotte. Hmm, mon ikke håret skal vaskes med shampoo den dag man skal have det farvet, i hvert fald? Jeg ved det faktisk ikke. Jeg har ikke selv prøvet at få farvet hår siden. Men jeg får selv vasket hår med shampoo nu de 4 gange om året jeg går til frisøren (de første par år fik hun ikke lov og klippede det bare tørt), og det sker der ikke noget ved – en uges tid efter er håret sig selv igen.

 28. Mit hår er gråt og krøllet. For 1 måned siden stoppede jeg bruge alt kemi og vasker hår hver 3 dag med varm vand.Nu sidder håret mere som jeg vil og krøller også mere. En god ide!

 29. Hej
  Hvad gør du hvis du har brugt hårlak eller voks vasker man osse bare det ud med vand?
  Hilsen Katrine

 30. Super fedt indlæg! 😀

  Jeg prøvede at finde en gruppe på Facebook, som man kunne dele erfaringer med/i. Men der var kun en amerikansk gruppe :/

  Jeg har ikke vasket hår siden i torsdags (i dag er det onsdag).
  Det kom sig af at jeg var til mine pigers oldemors 92 års fødselsdag og der lå et Se & Hør fra 1971. I den var en annonce: “Skal du også vakse hår 2-3 gange om ugen? Så bruger du en forkert shampoo!” Jamen det er jo rigtigt!
  Jeg har kort hår – en lidt længere pixi. Jeg søgte lidt på nettet om “‘No poo – Low poo” konceptet og valgte at følge det.
  Skyller mit hår mens jeg bader hver morgen – det ligner en høstak når jeg vågner! :O
  Og i dag spurgte jeg mine kolleger om de kendte til det – ingen ante hvad det var, men at man altså ikke kunne se mit hår ikke var vasket (Yes! – det virker!”).

  Så jeg er med på bølgen! 😀 Men hvad gør jeg nu, hvis mit hår bliver svedigt og beskidt af f.eks strandsand m.m. Vakser det? Eller skyller det i varmt vand, som jeg plejer?

  Mh. Lea

 31. Sjovt, Lea, jeg prøvede faktisk at lave en Facebook-gruppe til det for 5 år siden, men der var ingen interesse. Det er der jo nu, kan jeg se, så jeg har lige lavet en!
  Håber I alle vil være med i den: https://www.facebook.com/groups/647457705322501/

  Jeg har bare skyllet alt ud med vand, men synes man det bliver for stift eller beskidt af et eller andet, kan man jo ty til en af de andre muligheder som bagepulver/eddike eller rasul.

 32. Lur mig i øvrigt om ikke I vil finde det fuldkommen overflødigt at putte voks og andre produkter i det når I ikke bruger shampoo. Det var i hvert fald min erfaring. 🙂

 33. Jeg har jo kort hår og i dag tænkte jeg at det skulle stå op – så jeg fønnede det op, og det står endnu! 😀
  Jeg har glat hår og meget fint, og kan ikke have spænder m.m. i uden de glider af 😐
  Men jeg tænker jo også at mine døtre på 3 og 5 jo kun får vasket hår hver 2. uge eller der omkring… De er godt nok ikke i puberteten endnu, men alligevel. Min ældste har så dejlig kraftigt hår! 😀

 34. Jeg stoppede her den 6. juni da jeg var på besøg hos mine forældre, som har vasket krop og hår med natron i ½ år. (De har endda erstattet deo’en med vand/natron blanding. De har aldrig problemer med at lugte under armene længere)
  Nå men jeg tænkte jeg jo lige så godt kunne øve mig hos dem, eftersom jeg skulle være der i 5 dage. Alt var i skønnest orden indtil jeg kom hjem og vaskede det. Hos os er der mere kalk i vandet og mit hår blev vildt stift og lignede en høstak, dog uden at være fedtet. I dag har jeg købt en ny børste til at trække fedtet ud i håret og har siddet og børstet det, mens jeg har læst alle jeres kommentarer. Jeg har lige kigget i spejlet og wauw hvor ser mit hår frisk ud efter børstningen.
  Men jeg tænker at kalken i vandet, sætter sig i håret og gør det stift. Så nu vil jeg prøve den næste uge at vaske håret i kogt vand og natron.
  Forresten, blandingsforholdet med vand og natron er: 1 liter vand, 80 gr. natron.

  Glæder mig til at følge jer alle 🙂

 35. Jeg har kun været shampoo-fri i få uger, men har købt mig en svinehårsbørste, som er min bedste ven i ‘kampen’ som det jo stadig er

 36. Tusind tak for din fine blog.
  Jeg har været shampoofri i 2,5 uger nu og synes stadig det er sjovt selvom det også er en smule udfordrende – især at vænne sig til at håret er mere fedte ved rødderne end normalt. Dog elsker jeg at jeg ikke behøver nogle former for kemikalier i håret, heller ikke styling produkter – håret sidder af sig selv (skal dog siges at jeg føntørrer håret hver dag efter vandvaskningen).
  Jeg har endnu ikke prøvet at vaske med bagepulverblandingen eller andet og indtil videre vil jeg forsøge mig uden, vil du meget gerne have købt mig en børste med hår – kan du anbefale hvor jeg kan købe den henne?
  Vil meget gerne være en del af facebook gruppen men kan se det er en kukket grupper – er der optagelseskrav?

 37. Hvor køber man rasul pulveret? Har kun fundet det på amerikanske hjemmesider.
  På forhånd tak.

 38. Hej Sandra. Det er der her mærke jeg bruger, men jeg kan ikke finde det i webshops nogen steder – kun i et par Københavnske helsekostbutikker (ved Trianglen og på Gl. Kongevej): http://www.violey.com/…/produkte/500×500/4017645014510.jpg

 39. Hej Anja,

  Har med stor interesse set dine videoer igennem. Jeg er selv på 3-4 uge uden shampoo (hvem tæller? ;)). Mit hår er ret “voks-agtigt” lige pt., så der går nok ikke længe inden jeg enten forsøger mig med mudder eller majsstivelse (som jeg også har læst skulle tage “voks-laget” på håret).

  I den sidste video siger du at dit hår føles som hvis du havde vasket det med shampoo, men jeg ser nu altså stadig en kæmpe forskel i dit hår fra video 1 (den allerførste) og så den sidste. Dit hår, selvom du lige har vasket det helt rent med mudder, har da så meget mere fylde, end det ser ud til at have på første video 🙂

 40. Hej Anja!

  Tak!
  Jeg har selv gået længe med tanken om at holde op med at bruge shampoo idet jeg er allergiker, og dermed har ret svært ved at finde produkter jeg kan tåle, og så ville det jo bare være så meget nemmere helt at lade være med at bruge shampoo.

  Men jeg er lidt nysgerrig. Efter hvad jeg kan se på datoerne, så skulle det vist være 5 år siden du holdt op med at bruge shampoo nu.
  Hvordan går det med håret? Har du stadig de fedtede perioder?

  Og så læste jeg noget om at man kunne lave sin egen hårkur med æggeblommer, honning og olivenolie. Det har jeg selv overvejet at bruge, men ville lige give tippet videre 🙂
  Og så har jeg spansk familie, og ved at man i Spanien smører sit hår ind i olivenolie om aftenen inden man går i seng, og så vasker man det ud om morgenen når man står op, og så skulle det vist være super lækkert – har aldrig selv prøvet det, men det er helt klart med i mine overvejelser, og også lige et tip jeg ville giver videre 🙂

  Nåh, men ja, et stort tak fordi du delte eksperimentet. Det er rart at vide at det ikke bare er mig der er en hippie når jeg overvejer at holde op med at bruge shampoo x)

 41. Hej. Det er faktisk mig som har lavet den “amerikanske” facebookgruppe. Ikke den store åbne, men den lille lukkede der hedder No poo – Water only. Jeg troede slet ikke der var nok dansk interesse til en dansk gruppe. Jeg oprettede gruppen fordi jeg dels var træt af at den store gruppe var åben, så en ens venner blev spammet, hver gang man skrev eller kommenterede noget og dels fordi jeg mest syntes gruppen handlede om alverdens mærkelige ting man kunne putte i håret, i stedet for at få en mere simpel hårrutine.

 42. Hej Anja.

  Hvor køber man rasul og hvad hedder det helt præcist? Jeg synes når jeg googler kommer der hvid rasul frem som de kalder mild sæbe.

  Eva

 43. Hej Anja
  Jeg overvejer at starte på no poo. Men har lige 3 spørgsmål som jeg har svært ved at finde svarene på – kommer her:
  1.)
  Ødelægger det processen at bruge varme beskyttende produkter – glatter nemlig håret hver dag. Mener der er en del silikone i sådanne produkter. Har du hørt om alternativer til sådanne produkter?

  2.)Har du et bud på hvordan jeg vasker klor ud af håret – uden shampoo – svømmer 2 gange on ugen.
  3.)Hvordan stater man forløbet – skal jeg gøre noget inden for at vaske rester af shampoo og styling produkter ud af håret? Eller er man bare igang med det samme?

 44. Hej Heidi – og I andre. Kig endelig inden for i Facebook-gruppen her: https://www.facebook.com/groups/647457705322501/ – der er langt flere gode tips og erfaringer at hente blandt de 150 medlemmer end jeg kan give her.

  1) Det kommer an på formålet med projektet, vil jeg mene – og om du dropper alle “vaskemidler” og kun bruger vand, eller du bruger f.eks. rasul eller bagepulver/eddike. Med kun vand vil du opleve at håret ændrer struktur temmelig meget, så måske vil du slet ikke få lyst til at putte noget i det.

  2) Klor har jeg ingen erfaring med – jeg kan se i gruppen at flere bruger at mætte håret med vand inden svømmeturen og så bruge badehætte.

  3) Jeg startede bare. 🙂

Comments are closed.